© 50.ro Fa-ti cont!

Retete culinare

Gastronomie romaneasca si de aiurea

Baclava
Reteta de baclavale

Baclava

 

baclavale

Aluaturi si creme - Baclavaua

Ingrediente

1/2 foi proaspete pentru placinta,
1/4 kg nuci macinate,
30 g pesmet.

Siropul:

300 g zahar vanilat,
o lamaie mare,
250 ml apa.

Mod de preparare

Intr-o tava mijlociu emailata, unsa cu unt topit sau untdelemn, se aseaza o foaie de aluat de strudel care se stropeste bine cu pensula muiata in untdelemn amestecat cu unt sau margarina topita. Peste ea se asaza alte doua foi, stropite la fel cu grasime, sa nu se lipeasca la copt. Ultima foaie, a treia, dupa ce s-a stropit cu grasime, se presara cu 1/7 din nucile macinate si amestecate cu pesmetul (fara zahar). Peste ele se asaza alte sase foi, fiecare dintre ele stropite cu grasime si presarata cu nuci si pesmet; se termina cu alte foi 2-3 foi, stropite intre ele numai cu grasime. Se stropeste si deasupra cu grasime. Dupa ce s-a lasat tava la rece 30 minute, cu un cutit bine ascutit, baclavaua se taie in patrate de 5/5 cm. Tava se introduce in cuptorul bine incalzit unde se lasa 50-60 de minute. Nu se deschide cuptorul timp de 30 minute. Dupa aceea se mai reduce focul pentru a se usca baclavaua. Zaharul, dupa ce s-a dizolvat in 1/4 l apa, se fierba 2-3 minute. Cand se ia de pe foc, se adauga zaharul vanilat si zeama de lamaie. Cand tava se scoate din cuptor, baclavaua se stropeste imediat cu tot siropul caldut. Se lasa pana cand nuca si pesmetul absorb bine siropul si apoi se serveste.


Preparare baclavale