© 50.ro Fa-ti cont!

Retete culinare

Gastronomie romaneasca si de aiurea

Crema de iaurt

Aluaturi si creme - crema de iaurt

 

crema de iaurt

Reteta de crema de iaurt

Ingrediente

250 g iaurt proaspat,
150-200 g zahar tos,
o lamiie mare,

3 albusuri,
o lingurita cu varf gem,
un plic cu zahar vanilat,
1/2 kg frisca,
9 foi sau 27 g granule de gelatina,
50 g zahar pudra.

Mod de preparare

Intr-un lighenas de 2-3 l, gelatina se lasa sa se inmoaie in iaurt cca o ora. Frisca rece de la congelator se bate spuma, se adauga zaharul pudra si zaharul vanilat si apoi se pastreaza in frigider.Albusurile se bat spuma , se adauga zaharul tos si 30 ml zeama de lamiie, apoi se bat in continuare pana ce se intaresc bine si se lasa in bucatarie. Lighenasul cu gelatina, iaurt, coaja rasa de lamiie si gemul din coji de portocale se asaza pe un vas cu apa fierbinte (nu clocotita); se amesteca cu lingura 2-3 minute pana cand se topeste gelatina , apoi, lighenasul se trece pe un vas cu apa rece si se amesteca in compozitie pana cand aceasta ajunge la tenmperatura degetului. Dupa aceea, se pune o lingura cu varf din spuma de albus, se amesteca usor, prin rasturnare, cu lingura de 5-6 ori, se adauga toata spuma si se amesteca gelatina, tot prin rasturnare, pana la fundul lighenasului, dar nu prea mult, ca sa nu se lase spuma. Se desarta peste toate frisca rece, adunind-o cu lopatica de pe vas si se amesteca cu telul, usor prin rasturnare, pana la fundul lighenasului, de 8-10 ori, ca sa se omogenizeze toata compozitia. Se obtine o crema consistenta care se desarta, imediat, intr-o cratita de 2 l, unsa cu putin unt. Dupa ce s-a tinut in frigider 3-4 ore, crema se rastoarna pe un platou, cum s-a aratat si se orneaza cu fructe din compot sau dulceata, sau cu frisca. Este o crema acrisoara, racoritoare.


Preparare crema de iaurt